Buďte pripravený na hľadanie si novej práce

Hoci dnes meníme prácu častejšie ako kedysi, stále to nie je dosť na dostatočné osvojenie si zručností v jej hľadaní. V súčasných nepredvídateľných podmienkach pracovného trhu je však dobré byť pripravený na neočakávanú zmenu zamestnania.

Robte si priebežný update vášho CV

Kedy ste si naposledy prechádzali váš životopis? Ak patríte k väčšine, CV si otvárate len vtedy, keď si aktuálne hľadáte prácu. A to je chyba! Súčasťou riadenia vlastnej kariéry by malo byť aj priebežné posudzovanie toho, kam ste sa posunuli, odstránenie z pohľadu pribúdajúcej praxe prvých často už irelevantných pozícií, dopĺňanie si nových zručností a vymazanie takých, ktoré sa v súčasnosti považujú za samozrejmé, alebo naopak neaktuálne. Trh práce sa neustále mení a rovnako aj formáty životopisov, či žargón v jednotlivých pracovných oblastiach. 

Sledujte pracovný trh, majte prehľad o spoločnostiach pôsobiacich vo vašej oblasti

Pracujete viac než 10 rokov v jednej spoločnosti? Pravdepodobne neriešite ostatných zamestnávateľov v oblasti a nemáte o nich veľký prehľad. V prípade, že ste posledný pracovný pohovor absolvovali v rovnakom čase, zrejme nepoznáte ani nové trendy vo vedení výberových pohovorov. Nevyhýbajte sa daným informáciám, len preto, že ich práve teraz nepotrebujete. Ušetríte si veľa času v prípade, keď hľadanie zamestnania bude pre vás aktuálne.

Neprestávajte sa učiť novým zručnostiam a zlepšujte si existujúce

Trh práce rovnako ako iné oblasti podlieha trendom a snaží sa im prispôsobiť. Zamestnávatelia vyžadujú stále nové zručnosti k tomu, aby ste na výberovom pohovore uspeli. Nezaspite na vavrínoch! Ak vám aj váš zamestnávateľ nedopraje veľa interných vzdelávacích a rozvojových programov, dopĺňajte si ich z vlastnej iniciatívy. V súčasnosti nájdete veľký výber napríklad bezplatných alebo cenovo dostupných online kurzov rôznych zručností, ktorých znalosť vám môže pri hľadaní práce výrazne pomôcť zlepšiť šance.

Rozvíjajte svoju sieť kontaktov v oblasti, v ktorej chcete pôsobiť

Dobrých kontaktov nikdy nie je dosť, hlavne takých, ktoré sa vám môžu v budúcnosti hodiť. Okrem toho, že môžete zdieľať vedomosti, či nové poznatky vo vašej oblasti pôsobenia, môžu vám relevantné kontakty výrazne pomôcť pri hľadaní si novej práce. Stále platí, že dobrá referencia sa ráta!

Budujte si svoju osobnú značku v online priestore, vytvárajte relevantný obsah k vašej expertíze

O budovaní osobnej značky sme v našom blogu už písali a preto len opäť zdôrazníme, že to, čo tvoríte v online svete, je súčasťou vašej osobnej značky. Nepodceňujte možnosť, že personalisti si vás pred pozvaním na pohovor „preklepnú“ aj v online svete.